Heb je weleens van crowdsourcing gehoord? Niet te verwarren met crowdfunding of crowdsurfing. Crowdsourcing kan je helpen bij het schrijven van je boek. En als je het slim inzet, dan heeft het nóg een belangrijk voordeel.
Crowdsourcing betekent letterlijk ‘het online benutten van de kennis, kunde of creativiteit van een grote groep mensen’. Steeds meer organisaties zetten hun klanten in om sneller, beter en goedkoper hun doelstellingen te behalen. En dit kun jij ook doen voor je boek.
De inhoud van je boek wordt er niet alleen beter van als je crowdsourcing gebruikt, als je het slim aanpakt heb je nog een ander voordeel waarvan je kunt profiteren. Als je crowdsourcing inzet, werk je namelijk tegelijkertijd aan de promotie van je boek. Hoe meer je nu aan boekpromotie doet, hoe meer profijt jij daarvan hebt als je boek klaar is.
Hoe gaat crowdsourcing in zijn werk? Het klinkt misschien technisch of ingewikkeld, maar dat is het niet. Het enige wat je bij crowdsourcing doet, is jouw doelgroep om input vragen. Hiermee creëer je meteen betrokkenheid.
Crowdsourcing kun je inzetten voor:
1. Input over de inhoud van jouw boek
Weet jij waaraan jouw doelgroep behoefte heeft? Wat wil jouw MIK lezen in jouw boek? Het antwoord is verrassend simpel: vraag het. Je kunt bijvoorbeeld een enquête sturen waarin je een aantal onderwerpen waarover je kunt schrijven, aangeeft. De onderwerpen met de meeste stemmen neem je op in je boek. Bij de mensen die je vraagt de enquête in te vullen, heb je in ieder geval je boek onder de aandacht gebracht.
2. De juiste titel
De titel van je boek is erg belangrijk. Hoe weet je dat hij aansluit bij je doelgroep en of hij pakkend genoeg is? Ook hiervoor kun je crowdsourcing inzetten. Twijfel je nog tussen een aantal titels? Laat je doelgroep stemmen. Of vraag ‘the crowd’ om zelf een titel te verzinnen. Wie weet ontvang je verrassend goede titels waaraan je zelf nog niet hebt gedacht. Een goede titel maakt jouw doelgroep nieuwsgierig naar je boek. En dat is precies wat je wilt. De mensen die gestemd hebben op jouw titel, zijn in ieder geval al betrokken bij jouw boek.
3. De cover van je boek
Laat een grafisch ontwerper een aantal ontwerpen maken en onderwerp deze dan aan een stemming op social media. Of vraag om ideeën, voordat de ontwerper aan de slag gaat. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan welk beeld je MIK denkt bij het horen van je titel. Met deze input kan de ontwerper dan aan de slag.
Een klant van mij liet op de vier ontwerpen, die ik voor hem had gemaakt, stemmen via social media. Hij plaatste de vier ontwerpen op Facebook en vroeg zijn volgers welk ontwerp hen het meeste aansprak. Hij had zelf een duidelijke voorkeur voor één van de covers. Binnen een dag had hij al heel veel reacties. Tot zijn verbazing stemde het merendeel van de stemmers op het ontwerp dat hij zelf het minst aantrekkelijk vond. Dat ontwerp hebben we toen toch als uitgangspunt genomen. Een vergelijkbare situatie is bij meer klanten voorgekomen.
Zo zie je dat je je aardig kunt vergissen in de mening van jouw MIK. Je kunt ergens nog zo zeker van zijn, je weet het eigenlijk pas echt als je het vraagt.
Hoe gebruik jij crowdsourcing? Laat een reactie achter op dit bericht.